Skip links

Mooie actie voor Oekraïne

Verkoop vlaggen levert vierduizend euro op

Publicatie in ‘De Stad Wageningen’, 22 juni 2022

Op een zaterdag in maart werd samen met burgemeester Vermeulen en veel aanwezigen op het 5 Meiplein een bijzondere vlag gehesen: een bijzondere Wageningse vlag, waar de verbinding met Oekraïne overduidelijk zichtbaar op is, het blauw-geel van de Oekraïnse vlag in combinatie met iets dat wat gelijkenis heeft met het wiel in het Wageningse wapen.

De vlag verbeeldt de solidariteit van Wageningen met de Oekraïners. Ralph Koekkoek nam het initiatief tot deze vlag, die in de verkoop ging en waarvan de opbrengst baar Giro 55 gaat: vierduizend euro.

Jan Boer

“We stand with Ukraine”

Wageningen

Ralph werkt in het Poolse Kraków: “Deze oorlog maakt veel los. Het voelt als een enorm onrecht. Wat kon ik doen? Mensen zijn op de vlucht. Door op deze manier de vlag overal te hijsen laat je zien, dat je met de Oekraïners meeleeft en laat je merken dat deze mensen hier welkom zijn. Het doet iets met ze. Zo kunnen we als stad een sterk gebaar maken”. Geen woorden maar daden, was zijn gevoel. Nu zie je veel blauw-geel in de stad.

Vlnr. Ralph Koekkoek, Elke van Raamsdonk en Robert Frijlink met de speciale Wageningen/Oekraïne vlag bij hotel De Wereld
Foto: Jan Boer

Toeval

Ralph Koekkoek nam contact op met een enthousiaste centrummanager Robert Frijlink vanwege diens ervaring met Wageningse vlaggen en vervolgens belde hij de Wageningse productvormgeefster Elke van Raamsdonk, die graag meedeed: “Hij legde mij zijn plan uit en vroeg mij: wil jij de vlag ontwerpen, er iets heel speciaals van maken? Ik ontwerp veel voor bedrijven, maar dit wilde ik heel graag ook doen. We zijn aan de slag gegaan en er kwam een soort van slogan ‘We stand with Ukraine’.

Ik wil met het ontwerp graag het verhaal van solidariteit vertellen. Het wiel verbeeldt de hoopgevende, opgaande zon. Het moest geen activistische vlag worden. Pas toen de vlag al klaar was, kwam ik er achter, dat de vlag veel lijkt op de vlag van de Donbas…! Absoluut toeval!

Ik ben heel kritisch op mijn eigen werk, maar ik denk dat het ontwerp wel mooi geworden is, écht een Wageningse vlag! Ik ben niet gauw tevreden, maar nu wel!”

Vervolgens kwam alles in een stroomversnelling en werd de vlag verkocht bij Hotel de Wereld, SLOK Drankenspeciaalzaak, Duimelotje, Cadeauhuis-Wageningen en de Bruna. Centrummanager Robert Frijlink heeft het initiatief direct omarmd: “We denken zo aan medemensen in nood, Geweldig! Ik heb ondernemers gevraagd wat zij van dit initiatief vonden. Dat waren louter positieve reacties.

Ja, het vervult me met een gevoel van trots, dat we met elkaar zoiets moois hebben neergezet in de stad. Je kunt niet om de vlaggen heen, ze hangen overal in de stad en maken de mensen bewust van een ernstige situatie”. Ralph Koekkoek was er vanaf het begin van overtuigd, dat het een heel bijzondere vlag moest worden: “Heel speciaal, heel eenduidig, zodat men direct ziet waar het om gaat. Ook moest het een mooie vlag worden.

Ik durf te zeggen, dat Elke in die opzet geweldig goed geslaagd is en ik merk dat veel mensen zich erbij betrokken voelen”.