Skip links

De eenvoud van vormgeven

Het is helemaal niet eenvoudig om iets simpel te maken.

Die pure vorm, die perfecte curve, die uitgebalanceerde verhoudingen, perfect gebruik van materiaal, minimale details. Het ontwerpen van een verleidelijk product is niet zo eenvoudig als het lijkt.

Smaken verschillen natuurlijk, maar het minimalistische design van bijvoorbeeld Apple-apparatuur toont de liefde voor mijn vak. Soms is er maar een kleine ingreep nodig om een lelijk ding een chique, aantrekkelijke uitstraling te geven. En toch moet je dan als ontwerper eerst de grenzen op gaan zoeken om te zien wat werkt en wat nergens op slaat.

Dat is juist het leuke aan mijn werk. Eerst ga je helemaal los en onderzoek je allerlei extreme voorstellen. Vervolgens maak je een selectie van de uitspattingen die verrassend goed uitpakken. En dan ga je op zoek naar de juiste toepassingen van designelementen. Tot alles precies op zijn plek valt en het totaalplaatje klopt. Want ieder product verteld een verhaal. De keuzes die je maakt in het ontwerpproces moeten exact aansluiten bij het verhaal dat je wilt gaan vertellen. Filosoferend over de mogelijke richtingen van dat verhaal vinden we zo de juiste insteek.

“Ieder product verteld een eigen verhaal.”

elke

Dat vraagt weer de flexibiliteit om continu in en weer uit te zoomen, van het grote geheel naar de kleinste details. Heen en weer geslingerd tussen wensen en mogelijkheden. Ik ben enorm gedreven, een dromer, kritisch, een Pietje precies, maar ook dol op efficiëntie. Dat maakt dat ik de lat hoog leg en niet opgeef tot ik helemaal tevreden ben over het eindresultaat.

Elke op kantoor, in overleg met engineer

Terugkijkend kan ik wel wat projecten opnoemen waarbij het mij gelukt is een complexe opdracht ‘simpel’ uit te voeren:

  • Een lelijke witte vierkante plastic doos met een kop erop maakte ik tot een elegant vormgegeven elektrische boiler.
  • Door in het logo van de basisschool alle kinderhoofdjes op te vrolijken met een feestmutsje kon ik het feestelijke jubileumlogo vormgeven zonder ingrijpende wijzigingen aan het bestaande ontwerp.
  • Voor de vormgeving van een hele collectie van (64 unieke) kinderfietsen, richtte ik de werkwijze zo in dat deze complexe klus toch overzichtelijk bleef.
  • De combinatie van de herkenbare ouderwetse bellenwekker met een digitaal display geeft mijn Digibell een uiterst natuurlijke uitstraling, een logisch plaatje.
  • Een zwarte stalen kast met vlammetjes erin werd een stijlvolle sfeerhaard met een vriendelijk, eigenwijs ontwerp.
  • Een organogram van een complexe bedrijfsstructuur na een fusie wist ik zo vorm te geven dat hierdoor inzichtelijk werd welke stappen er genomen moeten gaan worden om alle afdelingen optimaal met elkaar samen te laten werken.

“Ik ben enorm gedreven, een dromer, kritisch, een Pietje precies, maar ook dol op efficiëntie.”

Met Elke vormgeving richt ik mij dus graag op complexe ontwerpopdrachten, die we samen uiteindelijk zo ‘simpel’ mogelijk uitvoeren. Vormgeven door het toevoegen van een eigen identiteit, waarbij ik me focus op het vertellen van het juiste verhaal.

Mocht jij dus een lastige opdracht hebben, aarzel dan niet om mij (geheel vrijblijvend) mee te laten denken over mogelijke oplossingen!