Skip links

Stad kleurt blauw geel

Donna Nobis Pacem, Geef Ons Vrede. Dat lied klonk zaterdagmiddag uithonderden kelen op het 5 Meiplein bij Hotel de Wereld. Het was de emotionele apotheose van een middag waarin Wageningen zijn verbondenheid met Oekraïne betuigde. Als symboolkleurde het plein blauwgeel, de kleuren van de Oekraïense vlag.

De Stad Wageningen, 16 maart 2022 door Kees Stap

“Heel veel Wageningers willen door de vlag laten zien dat wij als stad van de vrijheid solidair zijn aan Oekraïne.”

De bijeenkomst werd gehouden onder de noemer #CitiesWithUkraine, een Europees initiatief om solidair te zijn met Oekraïne en haar inwoners. Het startschot werd gegeven door het hijsen van eenspeciale Wageningse blauwgele vlag. Die is ontstaan op initiatief van Ralph Koekoek. Hij is voor iedereen te koop, de opbrengst gaat naar Giro 555.

Burgemeester Floor Vermeulen hielp met het hijsen van de vlag. Hij is onder de indruk van de betrokkenheid van de Wageningers met Oekraïne. “Niet alleen hier op het plein. Ook elders in de stadwordt van alles georganiseerd om geld in te zamelen. En veel mensen bieden zich aan om vluchtelingen op te vangen. Hartverwarmend!”

Op het 5 Meiplein waren zaterdagmiddag ook kraampjes van onder andere Vluchtelingenwerk en Welsaam. Daar was informatie verkrijgbaar over wat Wageningen tot nu toe heeft georganiseerd voor Oekraïense vluchtelingen. Ook kon men zich aanmelden om zelf te helpen. Daar werd flink gebruik van gemaakt. Burgemeester Floor Vermeulen had die solidariteit de hele week al ervaren. “Talloze vrijwilligersorganisaties zijn van alles aan het organiseren. Je ziet allerlei particuliere initiatieven om geld in te zamelen voor Giro 555. De speciale vlag, Oekraïense hapjes, muziek maken, kindertekeningen verkopen. Op dit moment hebben we al tientallen Oekraïense vluchtelingen inWageningen. Die wonen nu vooral bij particulieren. Daarnaast hebben al ruim honderd mensen aangeboden om ook onderdak aan te bieden.

Een vol 5 Meiplein maakt zich op om Donna Nobis Pacem te zingen.
Foto: Robert Frijlink

Voorlopig is dat genoeg, maar we zijn ook aan het kijken voor oplossingen voor de lange termijn. Datkan bijvoorbeeld in hotels. Mochten er de komende weken heel veel vluchtelingen komen, dan kunnen we die opvangen in de Huizen van de Wijk.” Ook centrummanager Robert Frijlink was onder de indruk van bijeenkomst op het 5 Meiplein.

“Het was echt speciaal en het gevoel van solidariteit was wat mij betreft echt aanwezig. Heel veel Wageningers willen door de vlag laten zien dat wij als stad van de vrijheid solidair zijn aan Oekraïne. De vlag vliegt de winkels uit maar kan dus gewoon besteld worden via info@wageningencentrum.nl. Vanaf komende zaterdag is er nieuwe aanvoer, dan zijn ze ook weer volop verkrijgbaar bij de verkooppunten.” Dat zijn Hotel de Wereld, SLOK Drankenspeciaalzaak, Duimelotje, Cadeauhuis-Wageningen en de Bruna .De standaardmaat (100×150 cm) kost 17,50 euro en de grotere vlag (120×180 cm) 30 euro.