Skip links

Zelf doen

“Zelf doen” is een van de eerste dingen die mijn zoontje zei. Zelfstandigheid heeft voor hem grote betekenis. Hij kan met een verbeten trek om zijn mond ergens helemaal voor gaan. Want hij zal wel eens even laten zien dat hij het heus wel kan. En dat is voor mij zooo herkenbaar!

Sommige dingen moet je ook helemaal niet zelf willen doen!

elke

Op diezelfde wijze heb ik afgelopen voorjaar mijn eigen website opgebouwd. Hoe moeilijk kon het zijn? Een beetje vormgeving, maar dan online, dat kan ik best. En dat is ook zo. Gelukt. De site is er, precies zoals ik hem wilde hebben.

Zonder tussenkomst van een ander die vast niet begrijpt wat ik bedoel, vast niet zo precies is als ik en hem vast niet zo mooi maakt. Dat was mijn angst. Want zodra je het aan een ander overlaat betekend dat dat je moet loslaten. Dat je geduld moet hebben en moet accepteren dat dingen anders lopen dan je verwachtte. En als je ook nog eens perfectionistische trekjes vertoond is dat echt heel moeilijk.

Elke @ work

Zo zat zzp in mijn hoofd. Zelfstandig, dus je doet alles zelf. En zonder personeel, dus je moet het allemaal alleen kunnen.

 

Maar net zoals bij alle projecten die ik in mijn werk uitvoer, doe ik dat nooit helemaal alleen. Daar heb ik namelijk mijn netwerk voor (zie vorige post “netwerkkoningin”). Ik had coaching nodig om eerst mijn verhaal goed te kunnen verwoorden en te visualiseren. En support nodig om alles wat ik wilde op mijn site op de juiste manier voor elkaar te krijgen. En gelukkig ontdek je dan zoveel dingen die er ook nog bij komen kijken, waar ik helemaal geen verstand van wil hebben. En dat is zo’n bevrijdend gevoel! Ik heb die stukjes dan ook met liefde uitbesteed aan professionals die moeiteloos hebben opgelost wat ik zelf nooit voor elkaar had gekregen.

Toch val ik regelmatig weer in die valkuil. Zo ben ik vrij allergisch voor al die getalletjes die in rood gekleurde badges verschijnen. En laten die nou ook in de backend van mijn site staan, heel irritant! Dus ik gelijk hoppa, alles ge-update. Toen deed de site het niet meer.

Oei. Ik had iets gesloopt waar ik beter niet aan had moeten zitten.

Nou heb ik gelukkig in dat netwerk van mij ook iemand die wel snapt wat je zoal niet moet doen op je site. “Je moet ook niet zomaar alles aanklikken” klonk mij al iets te bekend in de oren. Oepsie.

Gelukkig heeft hij de boel gered en werkt alles weer. Maar vanaf nu doet hij de updates en doe ik mijn best daar vanaf te blijven. Laten we allemaal vooral doen waar we goed in zijn.

Nog een leuke anekdote:

Mijn Italiaanse docente vertelde dat zij niet kon wennen aan onze Hollandse drang naar zelfstandigheid. Volledig ontzorgen is voor haar een uiting van gastvrijheid. Dus probeerde zij goed te onthouden hoe de buurman zijn koffie dronk. Maar haar gast nam haar voorgeroerde kopje koffie met een scheutje melk en 1 klontje suiker niet eens in dank af. Hij merkte lacherig  op: “Dat kan ik heus wel zelf hoor!”