Skip links

3D geprinte kiemplantjes als awards

3D geprinte awards voor internationale EFFoST conferentie

Tijdens de 30ste EFFoST International Conference in Wenen werden 3D geprinte awards uitgereikt. Dat jaar is bewust gekozen voor een meer innovatieve uitvoering; de award in 3D print. Het voordeel? De vormvrijheid en snelheid van het eindproduct, maar tegelijkertijd de mogelijkheid om met één ontwerp meerdere modellen te laten maken.

Deze internationale bijeenkomst wordt bezocht door 375 internationale wetenschappers en onderzoekers in de levensmiddelentechnologie. Thema van deze bijeenkomst was ‘Targeted Technologies for Sustainable Food Systems’. Eén van de jaarlijkse highlights tijdens dit congres is de uitreiking van de EFFoST awards.

Dat jaar is gekozen voor een meer innovatieve uitvoering van de award in 3D print. Elke van Raamsdonk, vormgeefster voor EFFoST: “Omdat er met de prijs vooruitstrevende ideeën (op het gebied van levensmiddelenwetenschap en technologie) worden aangemoedigd, ben ik op zoek gegaan naar innovatieve awards. En kwam uit op 3D printen”.

“De kiemplantjes symboliseren de groei van de studenten. Dat wat ze doormaken en hoe zij ontspruiten tot volwaardige wetenschappers.”

elke

De kiemplantjes werden uitgereikt aan drie PhD en drie MSc studenten met een veelbelovend onderzoek. “De kiemplantjes symboliseren de groei van de studenten. Dat wat ze doormaken en hoe zij ontspruiten tot volwaardige wetenschappers. In mijn ontwerp heb ik de plantjes in drie groeistadia ontworpen. Het kleinste plantje is de derde prijs. De winnaar van de eerste prijs kreeg het meest ontwikkelde kiemplantje. De plantjes hebben een optimistische inslag en zijn na het 3D printen gekleurd”.

Student of the year award

De Science to Society award geeft erkenning aan individuen of organisaties die een essentiële bijdrage leveren aan het verbeteren van begrip en waardering voor de waarde van levensmiddelenwetenschap en -technologie voor de samenleving. De bol symboliseert een wereldbol en is tegelijkertijd een abstracte weergave van de structuur van een cel, de bouwsteen van veel levensmiddelen. Door zijn status heeft de Science to Society Award een meer robuuste uitstraling en (letterlijk) meer gewicht gekregen. Daarom is gekozen voor 3D printen in alumide. Dit geeft het object een spannende afwerking en veel diepte in de kleur.

De voordelen van een award 3D printen?

De vormvrijheid, je kunt (bijna) alles maken. Mooi om te zien hoe je van een concept en digitale tekening, binnen no-time een daadwerkelijk geprint model in handen hebt. Het eindresultaat is ook precies zoals ik het hebt voorbereid. Daarnaast zijn ook de kosten interessant. Ik had een beperkt budget, waarvoor ik toch maar liefst 7 awards kon ontwikkelen”.

Persbericht Oceanz

Winner Felix Schottroff

Science to Society Award printed in Alumide